7 kwietnia, uczniowie SSP w Słowinie obchodzili Światowy Dzień Zdrowia. Klasa 1 rozpoczęła dzień od przygotowania plakatu odnośnie zdrowego odżywiania się. Następnie uczniowie zabrali się ostro do zrobienia wiosennej sałatki z nowalijek. W misie pełnej witamin znalazły miejsce pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewka, zioła, przyprawy i osobiście wyhodowany przez pierwszaków szczypiorek. Wspólna praca w miłej atmosferze przyniosła niesamowicie zdrowy i pyszny efekt. Powstała sałatka była świetnym dodatkiem do drugiego śniadania. A po śniadaniu niespodzianka, ponieważ w tym samym czasie klasa 3 pracowała nad przygotowaniem owocowych koreczków, którymi nas poczęstowała. Trzeciaki bardzo się postarali, by powstały piękne i pyszne kompozycje zdrowego deseru. A prawdziwymi koneserami smaku powstałych pyszności stali się uczniowie klasy 2, którzy pomogli nam w konsumpcji i ocenili prace na szóstki.